Overslaan en naar de inhoud gaan

Interdentaal reinigen

Verbeter je mondgezondheid door interdentaal te reinigen.

Interprox ragers

Voor een gezonde mond, een frisse adem, en het voorkomen van mondziektes zoals cariës of parodontale aandoeningen, is een goede mondhygiëne noodzakelijk. Die bereik je onder andere door de tandplaque grondig van de tong en het tandoppervlak weg te halen. Daarvoor bestaan er verschillende producten die ons helpen bij het mechanisch verwijderen van tandplaque, zoals een tongreiniger

De tandenborstel is het belangrijkste hulpmiddel om plaque op mechanische wijze te verwijderen. Maar hiermee reinig je slechts 60% van het tandoppervlak. De resterende 40% van het tandoppervlak bevindt zich tussen tanden en kiezen, waar gemakkelijk tandplaque gevormd wordt. Om deze te verwijderen, moeten er interdentale hygiëneproducten gebruikt worden zoals interdentale ragers, flossdraadjes en -zijde of waterflossers.

Waarom is interdentaal reinigen belangrijk?

De ruimten tussen tanden en kiezen kunnen door tandvlees bedekt zijn óf open zijn, dat wil zeggen dat je er met een interdentaal borsteltje bij kunt komen. Met zo’n borsteltje kunt je alle plaque verwijderen die zich tussen de tanden en kiezen heeft opgehoopt. Dat is niet alleen belangrijk voor de tanden; ook het tandvlees in de interdentale ruimte heeft er baat bij. Dit deel van het tandvlees bevat namelijk minder keratine en is daarom meer vatbaar voor ontstekingen. Een extra reden om Interprox te gebruiken!

De belangrijkste mondaandoeningen ontstaan in de tussenruimten:

 • 77,5% van alle mondaandoeningen ontstaan door het niet goed reinigen van de interdentale ruimten.
 • 60% van de halitosegevallen ontstaat door de ophoping van tandplaque in de interdentale ruimten.
 • Meer dan 50% van de bevolking leidt aan tandvleesontsteking, veroorzaakt door het niet goed weghalen van tandplaque.
 • 4 op de 5 mensen met implantaten lijden aan peri-mucositis (tandvleesinfecties rondom het implantaat), veroorzaakt door het niet goed weghalen van tandplaque.
   


Interprox® is ontwikkeld om alle interdentale ruimten te kunnen bereikenInterdentaal reinigen

Het assortiment is verkrijgbaar in vele maten, geschikt om alle interdentale ruimten in de mondholte te kunnen bereiken. De borstels met cilindrische koppen worden aanbevolen voor het reinigen van de interdentale ruimte voorin de mond. De borstels met schuine koppen zijn meer geschikt voor een reiniging van de ruimten tussen de kiezen midden en achterin de mond.

Bekijk hier het assortiment

6 simpele stappen voor een goede mondhygiëne:

 1. Kies een hoogwaardige tandenborstel met haartjes waarvan de uiteinden rond en niet glad zijn.
   
 2.  Gebruik een goede poetstechniek:
  Plaats de haartjes van de borstel in de richting van het tandvlees en vorm een hoek van 45 graden. Maak voorzichtig trillende bewegingen over 2 tanden en veeg de borstelharen daarna zachtjes in de tegengestelde richting van het tandvlees, zowel aan de binnen- als ook aan de buitenzijde. Veeg de borstelharen in horizontale richting over het kauwgedeelte. Poets ten minste gedurende 2 minuten, waarvan minimaal 30 seconden aan elke kant.
   
 3. Kies het beste product om de tanden te poetsen:
  Gebruik interdentale borsteltjes in open ruimtes. Het is belangrijk om de juiste maat (Passage Hole Diameter) te kiezen, dat wil zeggen de maat die overeenkomt met de afmeting van de ruimtes tussen jouw tanden of kiezen. Alléén de haartjes van het interdentale borsteltje mogen in contact komen met de tanden en het tandvlees, dus niet het ijzerdraadje.

  Bekijk Interprox ragers
  Kies het model waarmee je de tussenruimte het gemakkelijkst kunt bereiken: modellen met recht handvat en rechte kop, flexibele of schuine modellen. Vraag jouw tandarts of mondhygiënist welke maat rager het beste bij jouw gebit past.

  Lees hier hoe je interdentale ragers op de juiste manier kunt gebruiken
   
 4. Gebruik tandpasta en mondspoelmiddel met fluoride of andere specifieke bestanddelen, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie: tandvleesaandoeningen, gevoelige tanden, vaak last van gaatjes, orthodontie.

  Wij adviseren de tandpasta’s en mondspoelmiddelen van VITIS. VITIS biedt dagelijkse mondverzorging voor alle monden en alle leeftijden. De producten zijn wetenschappelijk bewezen effectief en worden aanbevolen door mondzorg professionals. Probeer het zelf!
   
 5. Gebruik een tongreiniger voor het verwijderen van de op de tong gevormde plaque, die voor een slechte adem zorgt. Uit klinisch onderzoek blijkt dat een tongreiniger effectiever is in de bestrijding van vluchtige zwavelverbindingen dan een tandenborstel.

  De Halita Tongreiniger verwijdert de plaquelaag en bacteriën van de tong om vluchtige zwavelgassen te bestrijden. De vormgeving van de tongreiniger is afgestemd op de anatomie van de tong, waardoor het reinigen je gemakkelijk afgaat.
   
 6. Herhaal dit proces minstens tweemaal per dag, of na elke maaltijd.

Interprox ragers